Zdrowa pyszna Szarlotka
Przyjazna Noworudzianinka 16 lipca 2022 Brak komentarzy

Najlepsza szarlotka jak u naszych mam i babć. Delikatne, mięciutkie kruche ciasto i pyszne, soczyste, orzeźwiające jabłka. Wyśmienite połączenie i niesamowity smak domowej szarlotki. Porcja na dużą blachę 25×36 cm. Zapraszam na przepyszną szarlotkę! Składniki: CIASTO: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki. NADZIENIE Z JABŁEK 2 kg jabłek 1 cukier wanilinowy 1 łyżka bułki tartej cukier puder do posypania szarlotki Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem wanilinowym. Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę 25×36 cm. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w
Czytaj dalejNadciśnienie tętnicze, co bezpiecznie jeść a czego należy unikać.
Przyjazna Noworudzianinka 14 lipca 2022 Brak komentarzy

Z danych Narodowego Funduszu Zdrowia wynika, że niemal 10 mln dorosłych Polaków ma nadciśnienie tętnicze. Nieleczone może prowadzić do m.in. udarów, choroby niedokrwiennej serca, niewydolności serca i niewydolności nerek. Dlatego istotne jest monitorowanie codzienne, ciśnienia oraz zdrowe jedzenie. A jakie potrawy najlepiej jeść przy tym schorzeniu? Tego dowiecie się w dalszej części artykułu. Właściwa dieta przy nadciśnieniu odgrywa ważną rolę. Dzięki niej mamy szansę uregulować zbyt wysokie ciśnienie krwi, a w dalszej perspektywie zapobiec rozwojowi chorób związanych właśnie z nadciśnieniem. Nadciśnieniem tętniczym nazywa się stan, w którym ciśnienie skurczowe i/lub rozkurczowe są wyższe od normatywnego dla zdrowia. Za wartość optymalną dla ciśnienia skurczowego przyjmuje się poziom niższy od 120 mm Hg, a dla rozkurczowego niższy niż 80 mm Hg, z kolei za wartości prawidłowe, odpowiednio 120–129 i/lub 80–84, a wartości prawidłowe wysokie: 130–139 i/lub 85–89. Wśród najistotniejszych czynników środowiskowych zwiększających ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego to: nadwagę albo otyłość, nieprawidłową dietę,
Czytaj dalejZdrowe jedzenie, to też zdrowe przekąski.
Przyjazna Noworudzianinka 12 lipca 2022 Brak komentarzy

Zdrowe, niskokaloryczne przekąski to małe dania, które niejednokrotnie pozwalają przetrwać czas do obiadu lub innego dania. Ważne by, pamiętać, że powinno się spożywać 5 posiłków dziennie. Przekąski dietetyczne powinny być przede wszystkim lekkostrawne, a niewielka ilość kalorii, które wnoszą do bilansu energetycznego, powinna zostać mimo wszystko skrupulatnie odnotowana. Co możemy wybrać na przekąski między posiłkami? Zdrowe przekąski w postaci warzyw i owoców, są równie jak orzechy prostą alternatywą dla niewielkiego posiłku, który możemy zabrać ze sobą, wychodząc z domu. Zdrowe przekąski roślinne są bardzo wartościowym źródłem witamin i minerałów. Zawierają dodatkowo dużą ilość błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik reguluje perystaltykę jelit, wpływa na wypróżnienia oraz dzięki zawartym pektynom i właściwościom żelującym beta-glukanów wypełnia treść żołądkową, co daje uczucie sytości. W pierwszej kolejności jako zdrowe przekąski powinniśmy wybierać surowe warzywa takie jak marchewki, seler naciowy, ogórki, papryka, Ciasto marchewkowe można łatwo przygotować w wersji dietetycznej
Czytaj dalejPIECZONY DORSZ Z PAPRYKĄ
Przyjazna Noworudzianinka 9 lipca 2022 Brak komentarzy

Składniki: 700 gram filetu z dorsza 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku pieprz cytrynowy do smaku sok z cytryny 4 gałązki pietruszki folia aluminiowa Sposób przygotowania : Dorsza czyścimy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Papryki myjemy i usuwamy pestki następnie kroimy w paseczki. Czosnek i cebule obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Rybę kroimy na 4 części i układamy na folii aluminiowej oraz skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Następnie kolejno układamy : -czosnek, -cebulę, -paprykę, -gałązki pietruszki -posypujemy przyprawami. Rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do blaszki. Wstawiamy do nagrzanego już piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Następnie rybę wyjmujemy i rozcinany folię, zlewamy nadmiar płynu i wstawiamy ponownie do piekarnika. Dopiekamy jeszcze przez 5 minut.
Czytaj dalejCo jeść przy nadczynności tarczycy
Przyjazna Noworudzianinka 8 lipca 2022 Brak komentarzy

Nadczynność tarczycy, inaczej określana jako hipertyreoza, to dysfunkcja charakteryzująca się nadmierną produkcją hormonów tarczycowych. Kluczowe objawy nadczynności tarczycy stanowią: wole tarczycowe, wytrzesz oczu, niezamierzona utrata wagi, większa potliwość, zaburzenia cyklu miesiączkowego u kobiet. Najczęściej w przebiegu jawnej nadczynności tarczycy występują takie objawy jak: zwiększona nerwowość i drażliwość stany lękowe o różnym nasileniu problemy z koncentracją zwiększona potliwość, nietolerancja ciepła kołatania serca, tachykardia przyspieszone tętno drżenie mięśni (widoczne szczególnie poprzez drżenie dłoni) problemy ze snem, bezsenność zwiększona łamliwość włosów wypadanie włosów osłabienie siły mięśniowej objawy oczne powiększenie obwodu szyi przyspieszona perystaltyka jelit, biegunki częstsze oddawanie moczu utrata masy ciała pomimo prawidłowego lub nawet zwiększonego apetytu u kobiet – zaburzenia cyklu miesiączkowego związane z wydłużeniem cyklów oraz lżejszymi, nieregularnymi krwawieniami w przypadku przewlekłej, nieleczonej nadczynności – osteoporoza, czyli zmniejszenie gęstości tkanki kostnej Przy nadczynności tarczycy powinniśmy pamiętać o spożywaniu takich produktów jak: chude mięsa, jaja, suche nasiona roślin strączkowych (jeżeli są dobrze
Czytaj dalejPRODUKTY O KTÓRYCH WARTO PAMIETAĆ PRZY NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY
Przyjazna Noworudzianinka 7 lipca 2022 Brak komentarzy

Niedoczynność tarczycy to choroba wywołana zaburzeniami hormonu tarczycy, a dokładniej niedoborem hormonu tyroksyny (T4) oraz wynikającym z tego niedostatecznym działaniem trijodotyroniny (T3). Sprawia to, że organizm ma problemy z prawidłowym przeprowadzaniem procesów metabolicznych. Objawy niedoczynności tarczycy to między innymi: zwiększenie masy ciała, zmniejszenie tolerancji wysiłku i ogólne osłabienie, zaparcia, zaburzenia pamięci, zmniejszenie tolerancji zimna, u mężczyzn: osłabienie libido, u kobiet: zaburzenia miesiączkowania. CO JEŚĆ PRZY NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy, powinny jeść produkty bogate w jod. Najwięcej tego składnika znajdziemy w produktach takich jak: łosoś, dorsz makrela, tuńczyk, płatki owsiane. Kolejny składnik, którego nie może zabraknąć w diecie to żelazo, a znajdziemy je w produktach takich jak: ryby, żółtka jaj, mięso pełnoziarniste produkty zbożowe, zielona warzywa liściaste: szpinak, szczaw, jarmuż, suszone owoce i warzywa Nie można też zapominać o produktach zawierających cynk, który też jest ważny w diecie fasola adzuki, grzyby nasiona dyni, sezamu, słonecznika, lnu, nasiona
Czytaj dalejZDROWE PRODUKTY TO ZDROWE JEDZENIE.
Przyjazna Noworudzianinka 4 lipca 2022 Brak komentarzy

Lato czas wędrówek, podróży i zwiedzania oraz wyjść na basen, szkoda by nas to ominęło przez zepsute jedzenie. Poniżej znajdują się produkty które najszybciej psują się latem. Sięgnięcie po zepsute jedzenie latem okazuje się dużo łatwiejsze, niż może to się nam wydawać- szczególnie w upalne dni które są korzystne dla rozmnażania się bakterii. Co się szybko psuje? Również warzywa i owoce Pomidory, maliny, brzoskwinie i inne soczyste warzywa oraz owoce są smaczne i zdrowe, jednak należy pamiętać, że z uwagi na wysoką zawartość wody, łatwo może się na nich rozwinąć pleśń, szczególnie w czasie upalnych dni. Warto przechowywać je w chłodnym miejscu, a przed spożyciem dokładnie obejrzeć, czy nie ma białych miejsc wskazujących na pleśń. Musimy pamiętać, że jeśli znajdziemy na najmniejszym kawałku pleśń to cały produkt należy wyrzucić, gdyż stwarza zagrożenie dla naszego zdrowia. Produkty mleczne Następna grupa produktów, która w upalne dni może poza lodówką szybko ulec zepsuciu
Czytaj dalejZDROWA ŻYWNOŚĆ
Przyjazna Noworudzianinka 30 czerwca 2022 Brak komentarzy

Coraz więcej osób w Polsce ,,przechodzi’’ na zdrową żywność a dokładnie żywność ekologiczną, a co za tym idzie na ekologiczne produkty, których na naszym rynku jest wiele. Warto zapamiętać, że zdrowa żywność to hasło marketingowe, tak naprawdę powinniśmy mówić o żywności ekologicznej lub po prostu o produktach ekologicznych. Czym jest ekologiczna żywność? Wielu z nas zadaje sobie to pytanie. Zdrowa żywność to naturalne produkty, nieprzetworzone, pozbawione polepszaczy, konserwantów, chemicznych dodatków. Żywność ekologiczna jest certyfikowana, oznacza to, że powinien posiadać etykietę będącą informację, iż dany produkt spełnia wymagania ustawy o rolnictwie ekologicznym (w kolejnym artykule będą informacje o samej ustawie) Zdrowe odżywianie to tak naprawdę wyeliminowanie potraw zawierających substancji groźnych dla zdrowia, a więc przede wszystkim tłuszczów, a także tych produktów, które na etykiecie mają spis wielu dodatków o nieznanych nazwach. Jeśli kupujemy jajka, to warto sprawdzić, z jakiej pochodzą hodowli. Jeśli kupujesz ser, sprawdź, czy ser żółty, który trzymasz w
Czytaj dalejZdrowa żywność to klucz do lepszego samopoczucia
Przyjazna Noworudzianinka 24 listopada 2019 Brak komentarzy

Zdrowy styl życia to hasło, które zrobiło w ostatnich latach zawrotną karierę. Któż bowiem nie chciałby żyć zdrowo? Czuć się świetnie, zarówno duchem, jak i ciałem? Jak stwierdzić, czy nasz styl życia jest zdrowy, czy raczej niekoniecznie? Co powinniśmy zmienić? Z pewnością powinniśmy zastanowić się nad naszymi nawykami żywieniowymi i zrobić szybki rachunek sumienia – co jemy, jak często, jak szybko?
Czytaj dalej